Lastig, hoor. Je wilt precies dat ene huis graag kopen en vindt alles mooi aan het huis. Of mooi genoeg. Later kijk je nog wel een keer waarom die deur klemt. Of naar de oude dakbedekking. En we denken al helemaal niet aan de verborgen gebreken. Vooral niet moeilijk doen nu, want er zijn meer kopers en kapers op de kust.
Kijk jij niet naar verborgen gebreken?
Dat is natuurlijk niet verstandig. Vooral niet als het huis dat je wilt kopen al wat ouder is. Gebreken zijn er in soorten en maten, en het is wijs om goed na te denken voor je een risico neemt.
De plicht van de verkoper
De verkoper moet jou informeren over verborgen gebreken aan de woning die hem bekend zijn. Dat is zijn mededelingsplicht. De koper van een huis heeft een onderzoeksplicht. Dat wil zeggen dat jij moet onderzoeken of het huis verborgen gebreken heeft. Dat kun je zelf doen, of je kunt een bouwkundige keuring laten uitvoeren door een inspecteur. Met goede informatie over de staat van het huis, sta je sterker in je schoenen als je gaat onderhandelen over de verkoopprijs. Een woning kopen zonder verborgen gebreken? Vul de aankoopcheck in, dan gaan wij voor je op zoek!
Vervelende verrassingen
Dan is het zover: de sleutel. Het huis is van jou, ‘met alles erop en eraan’. Je weet – in principe – of er wel of geen gebreken zijn. Je weet bijvoorbeeld dat de glazen pui vervangen moet worden. Zo heb je het huis gekocht en je weet wat je daar aan gaat doen. Maar misschien kom je ook verrassingen tegen.
Verborgen gebreken
Kon je vóór de overdracht niet zien of weten dat er een gebrek was, maar heeft het gebrek wel ingrijpende gevolgen, dan heet dat een ‘verborgen gebrek’. Je kunt de verkoper daar meestal niet op aanspreken. Vanaf de overdracht zijn mogelijke gebreken voor rekening van de koper. Met een paar uitzonderingen.
1. Verborgen gebreken die niet zijn gemeld
Is er iets mis, maar kun je wel redelijk normaal in het huis wonen? Het kan een scheur in de muur zijn. De verkoper wist ervan, maar heeft er iets voor gezet en het niet gemeld. Dat is een ‘niet gemeld gebrek’. De verkoper heeft de mededelingsplicht geschonden en kan in sommige situaties aansprakelijk worden gesteld.
2. Ernstige verborgen gebreken
Maar als bijvoorbeeld onverwacht de dakconstructie rot is, dan is dat een ernstig gebrek. De verkoper kan daarvoor aansprakelijk zijn als het gebrek al voor de overdracht bestond. Of de verkoper het wel of niet wist, dat maakt niet uit.
3. Juridische verborgen gebreken
Soms kun je voor heel andere verrassingen komen te staan. Het huis is helemaal wat je je ervan had voorgesteld en je woont er prinsheerlijk. Maar dan blijkt dat er ‘recht van overpad’ is, natuurlijk precies waar je wilde uitbouwen. Zoiets heet een juridisch gebrek. Dat gaat over erfdienstbaarheid, een beslag of een huurrecht.
Een goed begin
… is het halve werk. Brantjes Makelaars denkt mee met kopers en verkopers en geeft een signaal af als er mogelijk problemen ontstaan. We zijn thuis in ons vak en hebben een uitgebreid netwerk van specialisten. Natuurlijk willen ook wij dat na de verkoop alles op rolletjes loopt. Mocht dat niet zo zijn, dan adviseren we je graag.
Op zoek naar een huis?
Door gebruik te maken van onze gratis aankoopcheck komen wij precies te weten wat voor soort woning je zoekt, in welke prijsklasse je zoekt en in welke plaats jouw nieuwe woning moet staan. Wanneer je de aankoopcheck hebt afgerond nemen wij binnen 1 werkdag contact met je op voor het maken van een afspraak.
*Met deze tekst informeren we je globaal over verborgen gebreken, wat je kunt doen om verrassingen te voorkomen en wat je kunt doen als zulke verrassingen er toch zijn. Dit is een algemene uitleg, je kunt er geen rechten aan ontlenen.