Historie
Al in de 11e eeuw woonden er mensen in het gebied bij Krommenie. De naam Krommenie komt voor het eerst voor aan het einde van de 13e eeuw als het water “Crommenije” dat een verbinding vormde tussen het Wijkermeer en het Langmeer. De plaatsnaam Krommenie komt voor het eerst voor in het laatste kwart van de 14e eeuw. In 1449 werd het dorp voor het eerst in schriftelijke bronnen genoemd. Rond 1500 bestond het dorp uit 300 inwoners: boeren, ambachtslieden, vissers, jagers en zeevaarders. Krommenie was oorspronkelijk onderdeel van de banne van Westzaan en kreeg zijn huidige spelling in de 19e eeuw. Het dorp stond bekend om zijn zeildoekweverij, waaruit later de linoleumindustrie Forbo Krommenie voortkwam. Krommenie was tot 1974 een zelfstandige gemeente en ging toen op in de gemeente Zaanstad, ondanks veel protesten van de inwoners die liever een gemeente Krommenie-Assendelft hadden gezien.
Demografie en woningaanbod
Krommenie telt 17.330 inwoners en heeft 8.115 woningen, waarvan 52% koopwoningen. De gemiddelde WOZ-waarde bedraagt €381.007. De grootste leeftijdsgroep (28%) is tussen de 45 en 65 jaar oud. Het dorp telt 8.065 huishoudens van gemiddeld 2,1 personen en heeft een totale oppervlakte van 537 hectare, waarvan 481 hectare land en 56 hectare water. De woningen zijn als volgt verdeeld: 51% koop, 40% huur via corporatie (Parteon) en 10% huur (overig).

Wat maakt Krommenie uniek?
Krommenie is de eerste plaats ter wereld met een solar bikepath (SolaRoad), een fietspad gemaakt van een transparant oppervlak over zonnecellen die elektriciteit terugleveren aan het elektriciteitsnet. Het dorp heeft zijn dorpse karakter behouden ondanks het industriële verleden en biedt de perfecte balans tussen landelijke charme en stedelijke voorzieningen. Krommenie staat bekend om haar betrokken en gastvrije inwoners met een hecht gemeenschapsleven waar tal van activiteiten en evenementen worden georganiseerd. De ligging nabij Amsterdam, gecombineerd met de groene omgeving en goede bereikbaarheid, maakt Krommenie steeds aantrekkelijker voor jonge gezinnen en professionals die willen genieten van zowel rust als nabijheid van de stad.
Faciliteiten
Krommenie beschikt over uitstekende onderwijsvoorzieningen met 5 basisscholen, waaronder OBS De Komeet (met locaties aan de Braillestraat en Jupiterstraat), De Hoeksteen, en in totaal 1.304 leerlingen. Voor voortgezet onderwijs is er de ISK Zaanstad (Internationale Schakelklas) sinds 1976 en Trias VMBO. Het dorp wordt bediend door treinstation Krommenie-Assendelft met goede verbindingen naar Amsterdam en omgeving. Krommenie kent twee parken: het Agathepark en het Rosariumpark, beide met actieve verenigingen. Voor recreatie ligt Krommenie nabij natuurgebieden zoals Weijenbus en Vroonmeer (Landschap Noord-Holland) en Ham & Crommenije (Natuurmonumenten), ideaal voor fietsen, wandelen en genieten van de rust. Bovendien ben je in een mum van tijd in het Noordhollands Duinreservaat en aan de kust. In Krommenie vind je alle nodige voorzieningen: goede scholen, sportverenigingen, gezellige horecagelegenheden en winkels, zonder het drukke stadsleven.