Ga naar content

Steeds meer mensen kijken naar het energielabel bij het kopen van een woning. Het verduurzamen van je woning is daarom ook een hot topic. Maar is er zichtbaar verschil in rendement tussen een woning met energielabel A en G? In deze blog vertellen we je welke invloed een energielabel heeft op de verkoop van je woning.

Wat is een energielabel?

Bij de verkoop, verhuur en oplevering van een woning is een energielabel sinds 2008 verplicht. Het energielabel van een woning zegt iets over hoe zuinig, milieuvriendelijk en/of energiebesparend de woning is. Dit wordt gekenmerkt met de letters A+++ t/m G, waarbij A voor zeer laag energieverbruik staat en G voor zeer hoog.

Een hoog energielabel is populair

Een hoger energielabel kan de waarde van je woning aanzienlijk verhogen. Volgens de makelaarsvereniging NVM hebben duurzame woningen door de hard gestegen energielasten een duidelijk voordeel. In onderstaande tabel is te zien hoeveel procent hoger de gemiddelde verkoopprijs is bij een hoger energielabel.

De verschillen in verkoopprijs tussen woningen met een laag en een hoog label worden in de huidige markt dus steeds duidelijker. De impact van het energielabel op de woningwaarde is echter ook afhankelijk van de woningkrapte en de locatie.

Uit de cijfers van vastgoed onderzoeker Altum AI blijkt dat vooral lagere labels grote invloed hebben op de prijs, zie onderstaande grafiek. Een G-label kan een woning soms wel €15.000,- minder laten opleveren. Daarnaast staan woningen met een lager label aanzienlijk langer te koop dan woningen met een A-, B- of C-label.

illustratie energielabels voor amsterdam, rotterdam, utrecht, den haag en eindhoven (grafieken)

Welke investeringen leveren rendement op bij verkoop?

In een ideale situatie wil je een duurzame woning, die geheel zelfvoorzienend is op het gebied van energie. Diverse onderzoeken laten dus zien dat woningen met een A-label aanzienlijk meer opbrengen dan vergelijkbare woningen met een G-label. Als verkoper kan het dus interessant zijn om op kort termijn de woning te verduurzamen, om een betere verkooppositie te claimen.

Op het moment dat je hebt besloten om je woning te verduurzamen voor de verkoop, moet je besluiten welke investeringen haalbaar zijn. Er zijn diverse opties om je woning te verduurzamen. Op kort termijn is het vooral interessant om de isolatie van de woning aan te pakken. Dit heeft namelijk ook invloed op je energielabel. Op kort termijn kan je denken aan de volgende investeringen:

  • Dubbelglas
  • Spouwmuurisolatie
  • Gevelisolatie
  • Dakisolatie
  • Vloerisolatie

Op langer termijn kan je ook nog denken aan grotere investeringen, als:

  • Zonnepanelen
  • Een groen dak
  • Duurzame warmte bronnen

In onderstaande afbeelding van Milieu Centraal zie je welke stappen je kunt nemen om in energielabel omhoog te gaan.

afbeelding met stappen/maatregelen van energielabel g naar a

Meer informatie?

Wil je meer informatie over het verduurzamen van je woning of wil je weten wat jouw woning waard is na verduurzaming? Onze makelaars geven je graag advies over welke investeringen haalbaar zijn voor jouw woning.