Ga naar content

De tijd waarin huizenkopers een moord doen voor een karakteristieke jaren 30 woning is voorbij. Met de huidige energieprijzen hechten kopers waarde aan een energiezuinige woning. Ben je toch gevallen voor de prachtige glas-in-loodramen, suitedeuren en een authentieke erker? Je zult niet de enige zijn die nog steeds voor de charmes van een karakteristieke jaren 30 woning valt. In deze blog vertellen we je hoe je weloverwogen een jaren 30 woning kunt kopen en wat de voordelen hiervan zijn.

Denk aan de plichten van zowel koper als verkoper.

Of je nu een oude woning gaat kopen of nieuwbouw, als koper heb je de plicht om de woning grondig te bekijken en vragen te stellen, ook wel bekend als de onderzoeksplicht. De verkoper mag geen informatie voor je achterhouden en moet je dus eerlijk antwoord geven op al je vragen en dit heeft te maken met de informatieplicht. Echter zal de verkoper je vast niet op eigen initiatief vertellen over de slechte fundering of het rotte dak. Vraag hier proactief naar. Het kan ook helpen om een aankoopmakelaar in te schakelen.

Onderhandel over de ouderdomsclausule

In de ouderdomsclausule verklaart de verkoper dat de woning oud is en dat de eisen die aan bouwkwaliteit gesteld worden in het algemeen aanzienlijk lager liggen dan bij nieuwe woningen. De verkoper probeert hiermee te voorkomen dat hij aansprakelijk is voor gebreken die veroorzaakt worden door de ouderdom van de woning. Een ouderdomsclausule is gebruikelijk bij huizen van 50 jaar en ouder, maar wordt ook steeds vaker gebruikt bij gedateerde huizen. Teken als koper niet zomaar deze clausule. Als koper mag je hierover onderhandelen en zelfs de clausule weigeren.

Plan een bouwkundige keuring

Bij een jaren 30 woning kun je niet verwachten dat de woning instapklaar is. Meestal is er het nodige achterstallige onderhoud te verrichten. Houd dus zeker rekening met bijkomende kosten. Een bouwkundige keuring geeft ook direct duidelijkheid over het budget dat noodzakelijk is voor het onderhoud. Neem ook altijd een ontbindende voorwaarde met bouwkundige keuring op in je voorlopige koopcontract. Je kunt dan nog onder de koop uit als de kosten voor het noodzakelijke onderhoud aan de woning boven een bepaald bedrag uitkomen.

Voorbeeld ontbindende voorwaarde

“Deze koopovereenkomst kan door koper worden ontbonden indien uit een opgesteld bouwkundig rapport blijkt dat de geschatte kosten voor het direct noodzakelijk achterstallig onderhoud meer bedragen dan € 5000,- ofwel wanneer een bouwkundige keuring binnen 3 weken na ondertekening van deze overeenkomst, door oorzaken buiten de schuld van koper, niet mogelijk is. Koper dient het feit dat hij op grond van deze clausule wil ontbinden schriftelijk te melden aan verkoper binnen 2 weken na ondertekening van deze overeenkomst onder bijvoeging van het bouwkundig rapport.”

Hoe kan je de woning verduurzamen?

Bij een jaren 30 woning is de kans vrij aannemelijk dat de isolatie niet optimaal is. Woningen die gebouwd zijn tussen 1983 en 1991 zijn volledig voorzien van isolatie, echter zal deze isolatie wel van matige kwaliteit zijn. Woningen die na 1991 zijn gebouwd, zijn voorzien van kwalitatieve isolatie. In de meeste gevallen bevatten deze woningen ook goed geïsoleerde ramen, oftewel dubbel glas. De kwaliteit van de isolatie is aangegeven met codes. De code HR++ staat voor dubbel glas en HR+++ staat voor triple glas. Als er geen code in het glas staat, is het waarschijnlijk niet geïsoleerd.

Met de huidige energieprijzen kan het stoken van een slecht geïsoleerde woning je maandelijks veel geld kosten. Investeren in het isoleren van je woning is een vrij toegankelijke manier om op maandelijks kosten te besparen. Welke mogelijkheden er allemaal zijn rondom het verduurzamen van je woning lees je uitgebreid in onze Whitepaper.

Wat zijn de voordelen?

De huidige energieprijzen zorgen ervoor dat een woning met een hoog energielabel relatief minder waard is, lees hier meer over in onze vorige blog. De vraagprijs van een oudere woning ligt dus lager dan die van een energiezuinige woning. Dit kan gunstig uitpakken voor kopers die geïnteresseerd zijn in een oudere woning. Waardoor de koper bij de aankoop van de woning minder financiële middelen paraat hoeft te hebben. Het is verstandig om wel een financieel plan te maken met het verbouwingsbudget en het uitgetrokken tijdsbestek. Op die manier kan je al rekening houden met kosten die in een later stadium gemaakt moeten worden.

Het negatieve imago van een jaren 30 woning is onterecht

Zelfs in deze tijd hoeft het kopen van een jaren 30 woning geen struikelblok te zijn, mits je een weloverwegen besluit neemt. Met de nodige liefde en financiële investeringen kan je een jaren 30 woning omtoveren tot een unieke en duurzame woning waar je je helemaal thuis gaat voelen!

Meer informatie?

Wil je meer informatie over het aankopen of verkopen van een woning? Onze makelaars geven je graag advies!