Ga naar content

Ben je van plan een huis te kopen in 2021? Let dan goed op, want in 2021 zijn er veranderingen op komst. Over sommige regels moet de overheid nog een beslissing nemen, maar hier lees je alvast wat je in 2021 kan verwachten.

Door de verwachte wijzigingen in de regelgeving kun je een hogere hypotheek krijgen. Zo kun je in de toekomst nét iets meer besteden bij de aanschaf van een huis, waardoor meer woningen binnen jouw bereik komen. Nogmaals: let op, want nog niet alle plannen staan vast.

NHG-grens naar € 325.000,-

NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Zo’n garantie biedt bepaalde zekerheden aan jou én aan de geldverstrekker. Je kunt de garantie afsluiten op een hypotheek tot € 310.000,-. Met ingang van 2021 schuift de grens op naar € 325.000,-. En als je energiebesparende maatregelen neemt, dan wordt het maximale bedrag € 344.500,-.

Met een Nationale Hypotheek Garantie zijn bepaalde risico’s afgedekt. Voor geldverstrekkers is dat interessant. Zij willen daardoor onder sommige omstandigheden een hypotheek verstrekken, wat ze zonder NHG niet zouden doen. Sommige hypotheekverstrekkers geven met een NHG korting op de hypotheekrente.

Goed nieuws voor tweeverdieners

Koop je een huis samen met je partner? Dan tellen beide inkomens mee bij het bepalen van de maximale hypotheek. Het hoogste inkomen telt het zwaarste mee. Het tweede inkomen telt ook mee, maar voor 80%. In 2021 gaat hier verandering in komen en wordt dit verhoogd naar 90%. Hierdoor kun je dus meer lenen.

Studieschuld

Een studieschuld is van invloed op het maximale hypotheekbedrag. Een studieschuld staat niet geregistreerd bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Maar net doen alsof die schuld niet bestaat bij je hypotheekaanvraag, is niet verstandig. Je moet immers maandelijks aflossen, en dat heeft invloed op hoeveel je kunt besteden.

Op dit moment weegt de hypotheekverstrekker je studieschuld mee via een vastgestelde rekensom (wegingsfactor). Vanaf 2021 wordt dit een flexibele wegingsfactor, gekoppeld aan de rente. Die staat de laatste jaren rond de nul. Beetje abstract allemaal, maar het komt hier op neer:

heb je een studieschuld van bijvoorbeeld € 10.000,- en een hypotheekrente van 1% of 2%, dan ben je in 2021 rond de € 3.000,- voordeliger uit dan nu.

Overdrachtsbelasting afgeschaft voor kopers onder de 35

Wie een huis koopt, betaalt overdrachtsbelasting. Dat is 2% van de koopprijs van de woning. Je betaalt overdrachtsbelasting aan de notaris. Hij of zij stuurt het dan weer door naar de Belastingdienst.

Maar als je tussen de 18 en de 35 jaar bent, betaal je vanaf 1 januari 2021 geen overdrachtsbelasting bij de aankoop van jouw woning. Zo wil de overheid meer kansen geven aan starters en doorstromers op de woningmarkt. En 2% van bijvoorbeeld € 200.000,-, is toch mooi € 4.000,- die je goed kunt gebruiken voor de inrichting.

De vrijstelling is eenmalig. Dus als je over een paar jaar opnieuw een huis koopt, dan moet je wél overdrachtsbelasting betalen.

Wees verstandig

Er kán dus meer in 2021. Relatief gezien kun je meer lenen in 2021 en dat vergroot je mogelijkheden op de woningmarkt. Maar het is niet altijd verstandig om tot het uiterste te gaan. Maak daarom samen met je hypotheekadviseur een reële inschatting van je inkomen over de jaren heen en denk na over je toekomstplannen.