Ga naar content

De boete voor het ontbreken van een energielabel bij oplevering van de woning is per 1 november flink omhoog gegaan. Waar de boete vóór november nog € 170,- bedroeg is deze omhoog gebracht naar € 435,-. De verhoging is vastgelegd in de nieuwe beleidsregel die per 1 november van kracht is.

Sinds januari 2021 is het nieuwe energielabel van kracht, dit houdt in dat er een gecertificeerd energieadviseur bij je thuis moet komen om de woning op te nemen en de energieprestatieberekening te maken. Als verkoper moet je in het bezit zijn van het energielabel op het moment van de oplevering van de woning.

1.090 boetes in 2021

Afgelopen jaar legde de Inspectie Leefomgeving en Transport maar liefst 1.090 boetes op aan personen of bedrijven die een woning zonder energielabel verkochten. De ILT ( Inspectie Leefomgeving en Transport) geeft aan ook de komende tijd nauwkeurig te controleren op de aanwezigheid van energielabels bij de verkoop en oplevering van woningen.

Verhuren en het energielabel

Verhuurders zijn verplicht om aan de nieuwe huurder een digitaal afschrift van een geldig energielabel beschikbaar te stellen.

Nog geen energielabel?

Ben jij voornemens je woning te verkopen en heb je nog geen energielabel aangevraagd? Vraag deze dan nu aan via onderstaande button.