Ga naar content

De hypotheekrente loopt de laatste maanden behoorlijk op. Maar hoe extreem is de oplopende hypotheekrente nu eigenlijk echt?

Inmiddels gaat de gemiddelde hypotheekrente richting de 5%. Dat klinkt misschien als torenhoog als je de lage rentes van de afgelopen jaren gewend bent, maar in historisch perspectief normaliseert de hypotheekrente en is deze nog steeds aan de lage kant. In onderstaande grafiek is goed te zien dat de rente nog steeds historisch laag is. In 1980 stond deze boven de 13%. De rente van nu is ongeveer gelijk aan die van 2014/2015.

De afgelopen jaren daalden de gemiddelde hypotheekrentes naar een ongekend laag niveau. In 2015 schoot deze nog onder de 3% om verder te kunnen zakken naar rond de 1% in 2021. In 2022 lijkt een einde te komen aan deze extreem lage rentes. De oorlog in Oekraïne, het herstel van de economie na Corona heeft inflatie aangewakkerd. Dit zorgt voor hogere rente op de kapitaalmarkt.

Grafiek 1. Hypotheekrente 1965-2022 (juni)

Meeverhuizen hypotheekrente

We horen je bijna denken: met de oplopende rente is het niet meer aantrekkelijk om een woning te kopen. Echter, er is mogelijk ook goed nieuws. Bij meerdere geldverstrekkers kun je namelijk je huidige hypotheekrente meeverhuizen. Hoe dat is zijn werk gaat leggen we je graag uit;

Voorbeeld:
Stel dat je 3 jaar geleden je hypotheekrente opnieuw hebt vastgezet voor 20 jaar tegen 2,4%, dan staat deze nog 17 jaar vast. Je wilt nu een nieuwe woning aankopen. In zo’n geval kun je bij veel geldverstrekkers de rente meeverhuizen naar je nieuwe woning, waardoor je een dempend effect krijgt op je maandlasten, omdat een deel van je hypotheek tegen 2,4% gaat en een deel tegen het huidige rentetarief. Op deze manier blijft het dus nog steeds aantrekkelijk om een woning te kopen.

Wil je meer weten over het meeverhuizen van hypotheekrente? Neem dan contact op met onze collega’s van de Hypotheekshop, zij helpen je graag!