Ga naar content

In onze vorige blog ‘Stijgende hypotheekrente. Doemscenario of unieke kans?’ schreven we over het feit dat de hypotheekrente de afgelopen maanden behoorlijk was gestegen. Inmiddels zijn we ruim een maand verder en nemen we de hypotheekrente opnieuw onder de loep.

Onlangs verscheen in het nieuws dat de Europese Centrale Bank (ECB) voor het eerst in elf jaar tijd de rente verhoogd, dat was groot nieuws. Wanneer we kijken naar de Nederlandse hypotheekrente zien we echter een daling, ondanks de verhoging van de ECB.

Waar komt deze daling vandaan?

Om te achterhalen waar deze daling van de hypotheekrente vandaan komt moeten we kijken naar de kapitaalmarkt. Op de kapitaalmarkt zijn beleggers actief die geld uitlenen voor staatsobligaties. Vanaf oktober 2021 liep daar de rente behoorlijk op, dit zagen we vervolgens terug in de hypotheekrentes voor rentevaste periodes van tien jaar of langer. Sinds ongeveer een week of zes zijn de rentes op de kapitaalmarkt weer aan het dalen en sinds drie weken ook de hypotheekrente. Eigenlijk moet je het als volgt zien: geldverstrekkers verkopen een hypotheek aan jou als consument, maar kopen ze zelf ook in voor inkooptarieven. In feite is het niets anders dan een supermarkt bijvoorbeeld doet.

Onderstaande grafiek laat de hypotheekrente vanaf 2014 t/m 1 augustus 2022 zien. Het betreft hier de 10 jaar NHG rente. De gemiddelde hypotheekrente voor 10 jaar vast met Nationale Hypotheek Garantie was de afgelopen week 3,62%.

Wil je meer informatie over de hypotheekrente of wil je advies over jouw persoonlijke situatie? Neem dan contact op met onze collega’s van de Hypotheekshop Beverwijk.