Ga naar content

Vooruitdenken biedt perspectief. Levensloopbestendig wonen is veel waard. Er is niets fijner dan zo lang mogelijk blijven wonen in je vertrouwde omgeving. Je kan niet vroeg genoeg beginnen met het levensloopbestendig maken van je woning! In zes stappen helpen wij je om je woning levensloopbestendig te maken.

1. Opgeruimde en ruime looproutes

Vallen is een van de meest voorkomende redenen waarom ouderen op de eerste hulp belanden. Zo onnodig! Een opgeruimd huis met veel bewegingsvrijheid vrijheid verkleint deze kans. Verwijder drempels, tapijt, vloerkleden en deurmatten. Hiermee voorkom je struikelgevaar. 

2. De keuken

De keuken is een plek waar je een groot deel van je tijd doorbrengt, mits je van koken houdt natuurlijk. Tijd om kritisch naar de keuken te kijken. Zowel voor je eigen veiligheid, maar ook voor het milieu is het vervangen van het gasfornuis voor een inductiekookplaat voordelig. Richt de keuken slim in, bewaar zware pannen in de bovenste lade, zodat je niet ver hoeft te tillen. Ook kan je ervoor kiezen om kasten boven ooghoogte te vervangen door lage, ondiepe kasten.

3. De badkamer en het toilet

De badkamer is zeker een plek die aandacht nodig heeft in het kader van levensloopbestendig wonen. Er zijn veel slimme, kleine aanpassingen die gemaakt kunnen worden om ongelukken te voorkomen. Maak gebruik van een ruime inloopdouche en voorkom uitglijden door antislipmatten te gebruiken. Ook kan er gedacht worden aan het plaatsen van een douchestoel of beugels voor extra ondersteuning.

4. De trap

In een levensloopbestendige woning zou het ideaal zijn als alle levensvoorzieningen beneden aanwezig zijn, echter is dat niet altijd mogelijk. Wil je alsnog gebruik blijven maken van je trap, zorg dan voor extra ondersteuning. Dit kan in de vorm van een stevige trapleuning, aanschaf van antislipmatten voor op de traptreden of eventueel een traplift.

5. De tuin

Tuinieren is ontzettend goed voor zowel lichaam als geest. Maar eerlijk is eerlijk, het onderhouden van een tuin kost veel energie. Zorg voor slimme beplanting en een stabiele looproute. Op die manier beperk je het onderhoud aan de tuin en kan je alsnog blijven genieten van de buitenlucht. Tip voor het onderhoud van je gazon: koop een robotmaaier!

6. De woning van de toekomst

In deze tijd is er geen ontkomen aan hightech-producten die ons leven gemakkelijker maken en huishoudelijke taken uit handen nemen. Smart-home-producten zijn de trend! Met één druk op de knop kan je je woonsituatie regelen.

Hoe financier ik mijn woningaanpassingen?

Het aanpassen van je woning moet ook gefinancierd worden. In sommige gevallen kunnen deze aanpassingen vergoed worden door de overheid via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of soms zelfs door de zorgverzekering. De Wmo is bedoeld om mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen. Om in aanmerking te komen, dien je een verzoek in te dienen in bij je gemeente.