Ga naar content

Veel huizenbezitters hebben dankzij de huidige woningmarkt overwaarde op hun woning. Het hebben van overwaarde is gunstig, echter weten veel mensen niet hoe ze hiermee om moeten gaan. In deze blog vertellen we je in vier stappen hoe je overwaarde op kan nemen en welke mogelijkheden er zijn.

1. Wat is mijn huidige woning waard?

Voordat je je overwaarde kan opnemen, is het belangrijk om de waarde van je woning vast te stellen. Je kunt hiervoor een schatting laten maken door een makelaar. Klik hier om je waardebepaling aan te vragen.

2. Wat is mijn overwaarde en kan ik deze gebruiken?

Wanneer de makelaar een waard indicatie van je woning heeft afgegeven, kan de hypotheekadviseur berekenen of je de overwaarde volledig kan gebruiken. In sommige gevallen kan er op basis van het inkomen niet de volledige overwaarde gebruikt worden. Dit is om te hoge maandlasten te voorkomen.

3. Ik beschik over bruikbare overwaarde en nu?

Er zijn veel mogelijkheden om je overwaarde te gebruiken. Hieronder noemen we vier concrete voorbeelden om een beter beeld te schetsen.

Overwaarde gebruiken voor een verbouwing

Als huisbezitter komt er vaak een moment dat je fijn woont, maar ruimte ziet voor verbetering. Het verbouwen van je eigen woning is dan een logische volgende stap. In deze tijd is het verduurzamen van je woning steeds interessanter. Op langer termijn kan dit ook kosten besparen op je energiekosten.

Overwaarde gebruiken voor een schenking

De overwaarde van je woning kan prima gebruikt worden om je kind te helpen starten op de woningmarkt. Om je kind te kunnen helpen bij aanschaf van een woning, is er (nu nog) de jubelton. Ouders hebben namelijk de mogelijkheid om belastingvrij geld te schenken aan hun kinderen.  Met de jubelton kan je als ouder maximaal € 106.671 belastingvrij schenken, mits je aan de genoemde voorwaarden voldoet. Houd er rekening mee dat deze regelgeving in 2023 gaat veranderen. Per 1 januari 2023 wordt het schenkbedrag vanuit de jubelton verlaagd naar € 27.000 en per 1 januari 2024 geheel afgeschaft. Zorg er dus voor dat je op tijd gebruikt maakt van deze regeling.

Overwaarde gebruiken voor een tweede woning

Het aankopen van een tweede woning kan niet volledig gefinancierd worden door een hypotheek. Het geld van de overwaarde kan worden gebruikt om het overige gedeelte aan te vullen. Het kopen van een tweede woning kan meerdere doeleinden hebben. De woning kan gebruikt worden als recreatiewoning in bijvoorbeeld het buitenland. Een tweede woning kan ook ingezet worden als extra inkomstenbron. Je kan ervoor kiezen om de tweede woning te gaan verhuren. Let er wel op dat bij de verhuur van een woning extra regelgeving van toepassing is.

Overwaarde vrij besteden

Het gebruiken van je overwaarde hoeft niet altijd een concreet doeleinde te hebben. Je kan in sommige gevallen ook de overwaarde opnemen om een buffer te hebben op je spaarrekening of te gebruiken voor je dagelijkse activiteiten. Misschien staat er nog een verre reis op je bucketlist? Ook hiervoor kan je je overwaarde inzetten! Houd er wel rekening mee dat je maandlasten omhooggaan op het moment dat je je overwaarde uitkeert.

4. Hoe regel ik de financiering van de overwaarde?

Bij deze laatste stap komt de hypotheekadviseur in beeld. Zij gaan op basis van jouw situatie een kostenoverzicht maken en kijken welke constructie het beste bij jouw wensen past. Hierna wordt de aanvraag voor je in gang gezet bij een hypotheekverstrekker.