Ga naar content

We gaan het jaar van start met een nieuwe coalitie en een nieuw regeerakkoord. Terwijl de woningmarkt, koop én huur, in de afgelopen jaren piepend en krakend is vastgelopen, gloort er weer een sprankje hoop. Zou het nieuwe kabinet in staat zijn om lucht te brengen in deze nationale wooncrisis?

De cijfers spreken boekdelen. Een voorbeeld: in ons werkgebied Beverwijk/Heemskerk/Uitgeest lag de gemiddelde vraagprijs van woonhuizen in het afgelopen kwartaal rond de €464.000. De gemiddelde transactieprijs lag op €515.000. De voordeursleutel van een woning wisselt dus voor ruim €51.000 meer van eigenaar dan de verkoper er in eerste instantie voor vraagt. En voor ruim €125.000 meer dan een jaar geleden, het vierde kwartaal van 2020.

In de regio Zaanstad is het niet anders. Het aanbod heeft inmiddels een stabiele looptijd van rond de 16 dagen voor woningen en ruim 20 dagen voor appartementen. De verkooptijd van de transacties ligt iets onder (woonhuizen) en iets boven (appartementen) de 25 dagen. Looptijden en verkooptijden zullen waarschijnlijk niet veel verder teruglopen, vanwege het simpele feit dat er tijd nodig is voor het afhandelen van afspraken. Maar in de praktijk komt het er op neer dat de verkoop van een woning of appartement erg snel gaat. Wil je enige kans maken, dan moet je snel kunnen handelen en moet er budget zijn om over te bieden. En dan nóg zijn er geen garanties dat het je gaat lukken.