Ga naar content

Cybercriminaliteit is het laatste jaar explosief gestegen. Dat merken en horen wij ook. Niet alleen van onze klanten, maar wereldwijd. Cyber is inmiddels onderdeel van de oorlog in Oekraïne en al jarenlang onderwerp van gesprek bij de verkiezingen in Amerika.

Waarom een cyberverzekering?

Een goede cyberverzekering is een goed begin. Maar als je onvoldoende aan preventie doet, is het dweilen met de kraan open. Zie het als het ontbreken van een slot op een deur: iedereen loopt zo naar binnen.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kiezen cybercriminelen hun slachtoffers niet bewust. Dus niet alleen grote bedrijven zijn gewild. Het is de wet van de grote getallen: ze zetten duizenden lijntjes tegelijk uit en zien wel waar ze binnenkomen.

Hoe verklein ik cyberrisico’s?

Je kunt met een aantal relatief eenvoudige maatregelen je kansen op een incident al aanzienlijk verkleinen:

  • Zorg ervoor dat je medewerkers zich bewust zijn van cyberrisico’s, zoals bijvoorbeeld phishing, zorg voor veilige processen en een goed wachtwoordbeleid.
  • Houdt je computers en mobiele devices up-to-date en zorgt voor goede beveiligingssoftware. Besteed je dit uit? Maak hierover heldere afspraken met jouw IT-leverancier. Inloggen op je werkplek en bij externe partijen doe je liefst met een twee-factor authenticatie en of bijv. E-herkenning.
  • Check of je voldoet aan de privacywetgeving (AVG) en zorg dat je bekend bent met de inhoud van deze wetgeving, zodat je weet wat jouw rechten en plichten zijn en wat je moet doen in het geval van een onverhoopt datalek.
  • Neem jouw leveranciers, klanten en partners onder de loep. Samen vormen jullie een keten, waarbij de zwakste schakel bepaalt hoe sterk deze keten is.
  • Maak een plan voor als het onverhoopt misgaat. Zo kun je snel actie ondernemen en vergeet je in de hectiek geen essentiële zaken.
  • Plan een afspraak met een verzekeringsadviseur om je te informeren over jouw mogelijkheden voor een cyberverzekering.

Meer weten?

Met bovenstaande stappen verklein je de risico’s enorm. Samen met een goede cyber verzekering zorg je ervoor dat jouw bedrijf, als je onverhoopt toch het slachtoffer bent van cybercriminaliteit, snel weer door kan. Meer weten? Laat het ons weten. Dan plannen wij een afspraak in om je hier alles over te vertellen.