Ga naar content

Tsja, een goede vraag. Misschien is het wel slimmer om te verbouwen én te verkopen. En in sommige gevallen is verkopen of verbouwen geen keuze, maar noodzaak. Hoe het ook zit: alle scenario’s leveren kansen en risico’s op. We zetten wat informatie voor je op een rij.

Waarom zou jij je huis verkopen of verbouwen?

Het antwoord op die eerste vraag is bepalend voor het vervolg. Ben je tevreden met het huis en de plek waar je nu woont? Of wil je weg uit de omgeving waar je woont, omdat het niet bevalt of omdat je dichter bij familie of werk wilt wonen? Wil je een kleiner huis, een groter huis, een grotere tuin of juist helemaal geen tuin, wil je wonen in een landelijke omgeving of juist dichterbij voorzieningen? Wil je een huis met meer comfort? Een huis dat voorbereid is op de energietransitie? Heb je budget en wat is daarmee haalbaar?

Je huis verkopen

Je hebt er genoeg van om in de file te staan, je ouders wonen ver weg en hebben zorg nodig, je wilt dichterbij de kleinkinderen wonen om vaker te kunnen oppassen, je wilt wonen bij de zee, bij goede scholen, bij de reuring van een grote stad, bij goede aansluitingen op het openbaar vervoer; het zijn allemaal goede redenen om je huis te verkopen. Wil je weten hoeveel potentiële kopers wij voor jouw woning hebben? Vul dan de koperscheck in!

Je huis verbouwen

Maar misschien is je huis niet goed verkoopbaar, of misschien woon je prima en is er alleen ruimtegebrek. Dan kun je op zoek gaan naar vierkante meters in en om het huis. Een zolder kan met een dakkapel misschien een extra slaapkamer worden. Een uitbouw geeft meer licht en lucht in de woonkamer of eetkeuken. Een bijgebouw in de achtertuin wordt zomaar een werkplaats voor een hobby of kantoor aan huis. Ook comfort is een goede reden om je huis te verbouwen: goede isolatie, een moderne keuken of een badkamer met meer luxe.

Verbouwen én verkopen

Met een verbouwing kun je waarde toevoegen aan je woning. Dus is het soms een goed idee om eerst te verbouwen en daarna te verkopen. Maar niet alle verbouwingen voegen waarde toe aan je woning. Een uitbreiding van het aantal vierkante meters meestal wel. Maar die hippe keuken van steigerhout is misschien niet ieders smaak. Het is verstandig om technische gebreken in elk geval op te lossen voor je je huis te koop zet, want die verminderen de waarde van de woning. Besluit je uiteindelijk om je huis te verkopen, dan is het handig om te weten hoeveel potentiële kopers er zijn voor jouw woning. Wij kunnen dit voor je uitzoeken als je ons laat weten dat je hier interesse in hebt.

Niet één op één

Vergis je niet. Een verbouwing van € 10.000,- betekent niet automatisch dat de verkoopwaarde met hetzelfde bedrag stijgt. Het gaat om de algemene indruk die de woning maakt op mogelijke kopers. Die zijn meer dan ooit op zoek naar een instapklare woning.

Budget bij verkopen of verbouwen

Verkopen of verbouwen, geld speelt hoe dan ook een rol. Ga daarom op tijd na hoe je ervoor staat. Is er eigen geld? Kun je de overwaarde van je huis gebruiken, of is er een restschuld? Is het een optie om op zoek te gaan naar extra financiering? Misschien wil je helemaal geen (extra) schuld aangaan. Aan de andere kant: sommige plannen verdienen zichzelf weer terug, bijvoorbeeld in een hogere verkoopwaarde of minder energieverbruik.

Onderhoud

Ook als verkopen of verbouwen nog niet aan de orde is, is het wijs om een kritisch rondje te lopen door je huis. Hoe staat het met de brandveiligheid en inbraakpreventie? Is de elektrische installatie nog veilig en eigentijds (denk bijvoorbeeld aan inbouwstopcontacten)? Staat alles goed in de verf? Een goede staat van onderhoud is gunstig voor de waarde van je woning. En ook als je niet van plan bent om te verkopen, kun je dat maar beter niet laten versloffen.

Ben je er nog niet helemaal uit welk scenario voor jouw geldt? Maar ben je wel benieuwd naar hoeveel potentiële kopers wij voor jouw woning hebben? Doe dan de koperscheck en kom achter het aantal potentiële kopers voor jouw huis.