Ga naar content

Het hebben van een rookmelder op iedere verdieping van je huis is vanaf 1 juli 2022 verplicht. Voor nieuwbouwwoningen is dit al verplicht vanaf 2003, maar vanaf 1 juli dus ook voor bestaande woningen.

Het nut van een rookmelder

Een rookmelder heeft een alarmerende functie om jou en je gezin te beschermen tegen de risico’s van brand en rook. Een brand ontstaat over het algemeen klein maar kan zich razendsnel ontwikkelen tot een grotere en levensgevaarlijke brand. De rookmelder alarmeert als er brand in de woning is zodat je snel en veilig de woning kunt verlaten.

De kosten van een rookmelder zijn gering en rookmelders werken vaak meerdere jaren. Om voor 1 juli 2022 te voldoen aan de verplichting adviseren we om niet te lang te wachten met de aanschaf.

Hoeveel rookmelders zijn verplicht?

Hoeveel rookmelders je moet hebben in je woning hangt uiteraard af van de grote van de woning. Het wordt in ieder geval verplicht om op elke verdieping een rookmelder te installeren. Om je te helpen is op initiatief van de brandweer en de Nederlandse Brandwonden Stichting een online checklist gemaakt, deze vind je hier.

Hoe zit het met mijn verzekering?

Er zijn op dit moment nog geen verzekeraars die de polisvoorwaarden hebben aangepast op de bestaande verplichting voor het plaatsen van rookmelders in nieuwbouwwoningen of de aanstaande verplichting om rookmelders te plaatsen in bestaande woningen. Heb je vragen over de aankomende verplichting en wat dit eventueel zou betekenen voor jouw verzekeringen? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze verzekeringsadviseurs.