Ga naar content

Veel mensen hebben er al van gehoord: nieuwe mogelijkheden voor mensen die hoge huurprijzen betalen, maar geen hypotheek kunnen krijgen op basis van inkomen volgens de huidige regels. Zij verdienen te veel voor sociale huur, maar te weinig voor het kopen van een woning.

Momenteel is er bij verschillende banken een nieuwe pilot gaande, waarbij mensen die huren en hiervoor hoge maandlasten betalen onder bepaalde voorwaarden toch in aanmerking komen voor een hypotheek.

Wat is een duur huurder?

Een duurhuurder is te omschrijven als; een huishouden bestaande uit één of meer personen die meer dan 33% van het netto besteedbare inkomen uitgeeft aan woonlasten. Een duurhuurder woont voornamelijk in de vrije huursector en heeft een huur vanaf € 737,-. Het gevolg: sparen is lastig en een eerste huis kopen daardoor ook. Zeker in de huidige woningmarkt, waar de huizenprijzen momenteel hoog zijn. Een voorbeeld: met vergelijkbare maandlasten van een koopwoning hadden deze huurders in 10 jaar tijd € 50.000,- aan vermogen kunnen opbouwen. (Duurhuurder, 2021)

Kom ik in aanmerking?

Om in aanmerking te komen voor de pilot, moet je aan alle kaders van de pilot en NHG voldoen. Zo moet je onder andere aan kunnen tonen dat je al minimaal 3 jaar een hoge huur hebt betaald en daar altijd op tijd mee was, je gespaard hebt ondanks deze hoge huur en geen (extra) schulden gemaakt hebt door deze lasten. Ook moet je aantonen dat je een stabiel inkomen hebt.

Bevind jij je in deze situatie en zou je graag meer willen weten? Maak dan een afspraak met een van onze collega’s van Brantjes Hypotheken. Zij helpen je graag verder! Je kunt een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek inplannen via onderstaande button.